9 martie 2010

Cum instalez Windows XP (partea 1)

In acest articol voi explica modul de instalare al SO (sistemului de operare) Microsoft Windows XP. Sunt sigur ca multi stiti sa faceti acest lucru, dar am intalnit si multe persoane care nu stiu (sau nu vor sa stie), asa ca voi incerca sa parcurg fiecare pas din procesul de instalare cu explicatii si imagini pe intelesul tuturor. Pentru acest tutorial voi folosi versiunea Windows XP Professional SP2 (nu este diferenta prea mare de interfata intre versiuni).

In primul rand aveti nevoie de un CD cu Windows XP si codul licentei (product key). Daca nu aveti puteti achizitiona o licenta de la un magazin de calculatoare. Versiunea XP SO Windows este 'pe cale de disparitie' in comert si e posibil sa fie destul de greu de procurat.
Presupunand ca aveti CD-ul cu Windows XP, urmatorul pas ar fi sa porniti calculatorul, deschideti unitatea optica (CD-ROM, CD-RW, DVD-RW, etc) si introduceti CD-ul.

Acum va trebui sa facem o setare in BIOS pentru boot-are (pornire) de pe CD (in cazul in care nu aveti un calculator nou sau nu e deja setata ordinea de boot-are). Accesul in BIOS se face in general apasand tasta 'Del' sau 'F2'; la unele sisteme mai vechi se acceseaza cu tasta 'F10'. Setarile de BIOS le gasiti aici.
Dupa salvarea setarilor facute in BIOS calculatorul se va restarta si va detecta automat CD-ul boot-abil din unitatea optica. In cazul in care aveti un sistem de operare pe harddisk va aparea un mesaj : "Press any key to boot from CD", caz in care va trebui sa apasati o tasta oarecare pentru a porni instalarea de pe disc. Daca pe harddisc nu exista o sectiune de boot-are acesta va prelua automat instalarea.

 Acum se vor copia fisierele necesare instalarii. Asteptati pana va aparea urmatoarea fereastra:
Aici avem 3 optiuni:
1. Pentru a instala Windows-ul, apasa ENTER.
2. Pentru a repara un Windows deja instalat folosind Consola de recuperare, apasa R.
3. Pentru a parasi instalarea, apasa F3.

In cazul nostru vom folosi prima optiune pentru a instala Windows-ul, apasand tasta <Enter> continuand cu urmatoarea fereastra care ne prezinta termenii si conditiile de folosire a licentei:
Apasam tasta F8 pentru a accepta termenii si drepturile de autor si pentru a continua instalarea.
Urmatorul pas este foarte important. Aici vom creea si formata partitia unde va fi instalat sistemul de operare:
Daca in care aveti deja partitii facute si informatii pe calculator si nu doriti sa le pierdeti aveti mare grija la acest pas. Partitiile vor aparea sub forma:  C: D: etc (dupa cum veti vedea in imaginile urmatoare) aliniate una sub alta, iar in partea dreapta va fi afisata marimea totala a partitiei respective si in paranteza spatiul liber pe fiecare dintre acestea.

In cazul de fata harddisk-ul este nepartitionat; pentru a face o partitie apasam tasta C (va recomand sa aveti cel putin doua partitii: C: - unde va fi instalat Windows-ul si programele uzuale si D: - pentru informatiile si fisierele personale; daca va 'pica' sistemul de operare si va trebui formatata partitia C:, toate informatiile de pe D: vor ramane intacte, in schimb tot ce aveti pe C: se va pierde). O alta recomandare ar fi sa faceti partitia C: de minim 10GB (adica 10000 MB) pentru a fi suficient spatiu pe langa sistem pentru celelalte programe si pentru rularea sistemului; daca folosoti programe 'grele' si aveti un harddisk destul de mare, pentru a va asigura ca nu vor fi probleme pe viitor, puteti face partitia de 15GB sau 20GB.
Dupa ce am creat prima partitie, selectam spatiul ramas si apasam din nou tasta C. Putem face una sau mai multe partitii (va recomand sa nu fie prea multe). Pentru o partitie lasati la spatiul alocat cat a mai ramas si dati <Enter>.
Acum selectam prima partitie - C: si apasam <Enter>. Ne apare o fereastra unde ne intreaba in ce format sa partitionam:
Vom selecta prima optiune, adica: 'Format the partition using the NTFS file system (Quick)' si apasam <Enter>. Acum va incepe formatarea si copierea fisierelor sistem in calculator.
Acum asteptam copierea fisierelor pentru instalare, dupa care calculatorul se va restarta.
ATENTIE !!! Nu apasati nici o tasta cand va aparea mesajul: "Press any key to boot from CD ...", in cateva secunde instalarea va continua.

instincttech

Despre instincttech

In curand, cateva informatii despre autor.

Subscribe to this Blog via Email :

1 comments:

Write comments

Parerea ta conteaza !